Subscribe:

Ads 468x60px

duminică, 17 noiembrie 2013

Istoria Campionatelor Mondiale ( 3 )




Cupa Mondiala 1938

      Franţa a fost aleasă gazda celei de a treia ediţii a turneului final al Cupei Mondiale. A fost prima ediţie la care deţinătoarea trofeului şi ţara gazdă s-au calificat automat. Iniţial au fost 16 echipe participante, dar Austria nu a mai participat, fiind anexată Germaniei. Din cauza deciziei FIFA de a se organiza al doilea turneu consecutiv în Europa, Argentina şi Uruguay au refuzat să participe. Formatul s-a păstrat acelaşi ca şi la precedentul turneu, echipele întâlnindu-se in sistem eliminatoriu.
 
Afisul turneului
      Optimi. Cea mai interesantă partidă din optimi s-a disputat între Germania şi Elveţia, încheiată nedecis dupa 120 de minute, 1-1. La rejucare Elveţia învinge  cu 4-2 şi se califică în sferturi. Franţa, Italia, Brazilia s-au calificat şi ele, iar România este eliminată de Cuba la rejucare cu scorul de 2-1, dupa 3-3 în prima partidă. Să vedem tabloul complet al optimilor:

Franţa – Belgia 3-1
Italia – Norvegia 2-1 d.p.
Brazilia – Polonia 6-5 d.p.
Cehoslovacia – Olanda 3-0 d.p.
Germania – Elveţia 1-1 ; 2-4
Ungaria – Indiile de Est 6-0
Suedia – Austria ( nepr. )
Cuba – România 3-3 ; 2-1
 
Imagine de la partida Cehoslovacia-Olanda 3-0, Le Havre
      Sferturi. Partide foarte interesante în sferturi cu excepţia întâlnirii dintre Suedia şi Cuba, nordicii trecând la pas cu scorul de 8-0. Franţa pierde 1-3 în faţa deţinătoarei trofeului, Piola fiind eroul italienilor, reuşind o dubla la scorul de 1-1. Ungaria trece de Elveţia cu 2-0, iar Brazilia învinge greu Cehoslovacia 1-1 şi 2-1 la rejucare.
Elveţia – Ungaria 0-2
Suedia – Cuba 8-0
Franţa – Italia 1-3
Brazilia – Cehoslovacia 1-1 ; 2-1

      Semifinale. În prima semifinală Ungaria întâlneşte Suedia, iar noridicii deschid scorul încă din primul minut. Nu a fost însă decât un foc de paie, maghiarii întorcând rezultatul, la pauză tabela arătând un neverosimil 3-1. Până la final Ungaria mai înscrie de două ori stabilind scorul final la 5-1. Pe undeva de înţeles rezultatul final, pentru suedezi fiind prima partida mai serioasă a turneului. În cealaltă semifinală Italia învinge Brazilia cu 2-1 şi se califica din nou în finală, în timp ce Brazilia va juca contra Suediei în partida pentru locul 3.

Ungaria – Suedia 5-1
Italia – Brazilia 2-1
      Finala mica. În finala mică Suedia dă piept cu Brazilia în faţa a 12.000 de spectatori pe Parc Lescure din Bordeaux. Suedezii reuşesc sa înscrie primii în min. 28 prin Jonasson, iar Nyberg avea să majoreze avantajul nordicilor in min. 38. Cu un minut înainte de intrarea la cabine Romeu înscrie pentru sud-americani, scorul la pauză fiind 2-1. La reluare brazilienii sunt descatuşaţi şi mai înscriu de 3 ori prin Leonidas min. 63, 74 si prin Peracio min.80. Brazilia căştigă finala mică cu scorul de 4-2, iar Leonidas devine cel mai bun marcator al turneului cu 7 goluri.
 
Meazza si Sarosi la centrul terenului
      Finala mare. Italia şi Ungaria se întâlnesc pe Stade Olimpique de Colombes din Paris in finala celei de a treia editii a campionatului mondial de fotbal. Partida începe spectaculos şi ambele formaţii reuşesc să înscrie câte un gol, Italia prin Colaussi  min. 6, iar Ungaria prin Titkos min. 8. Italienii nu se dezmint şi mai înscriu odată prin Piola in min. 16. În min. 35 Colaussi face dubla şi squadra azzura avea la pauză un avantaj liniştitor 3-1. În repriza secundă Sarosi mai dă ceva speranţe maghiarilor înscriind în min. 70 pentru 3-2, speranţe care aveau sa le fie năruite de Piola în min. 82, peninsularii refăcând diferenţa de două goluri. Cum până la final nu s-a mai întămplat nimic notabil, partida se încheie cu victoria italienilor 4-2, formaţia peninsulară reuşind să câştige trofeul pentru a doua oară consecutiv.



Primul 11 al celor doua finaliste
Torul marcatorilor:
1.Leonidas ( BRA ) 7 goluri.
2.Ysengeller ( UNG ) 6 goluri.
3.Sarosi ( UNG ), Piola ( ITA ) 5 goluri.

sâmbătă, 3 august 2013

Istoria Campionatelor Mondiale ( 2 )



Cupa Mondială 1934

      Cea de a doua ediţie a Cupei Mondiale s-a disputat în anul 1934, Italia fiind locul de disputare. Spre deosebire de prima ediţie, echipele participante au disputat meciuri de calificare pentru a fi prezente la întrecere. Numărul echipelor participante a fost de 16, 12 din Europa, 3 din America ( Brazilia, Argentina, SUA ) si una din Africa ( Egypt ). Deţinătoarea trofeului, naţionala Uruguay-ului a refuzat să participe la turneu, în semn de protest faţă de refuzul reprezentativelor europene care nu au dorit să participe la precedentul turneu. A fost singura ediţie din istoria mondialelor, la care deţinătoarea titlului suprem nu a luat parte. Sistemul competiţional a fost schimbat faţă de precedentul turneu, cele 16 formaţii urmând să se întâlnească într-un format eliminatoriu ( optimi, sferturi, semifinale si finala ) renunţându-se astfel la grupe.


      Retrospectiva turneului:
Optimi. Ţara gazda Italia trece în această faza a competiţiei de SUA cu scorul de 7-1, Schiavio reuşind un hattrick. A fost cea mai mare diferenţă de scor a turneului. Spania elimină Brazilia cu scorul de 3-1, iar Suedia trece de Argentina cu 3-2, astfel America rămânând fără nici o reprezentantă în competiţie. Reprezentativa României avea să fie eliminată tot în această fază a competiţiei de Cehoslovacia scor 1-2, după ce la pauză conducea cu 1-0, gol Dobay min.11. Dar să vedem tabloul cu toate rezultatele din optimi:
Italia – SUA 7-1
Spania – Brazilia 3-1
Austria – Franţa 3-2
Ungaria – Egypt 4-2
Cehoslovacia – România 2-1
Olanda – Elveţia 2-3
Germania – Belgia 5-2
Suedia – Argentina 3-2

Sferturi. În sferturile competiţiei au ajuns doar formaţii de pe bătrânul continent. Austria a dat piept cu o ţară vecină, Ungaria, de care a trecut cu scorul de 2-1. Într-o altă partidă, Italia a întâlnit Spania, partida terminându-se la egalitate 1-1. La rejucare Italia a învins la limită scor 1-0 prin golul înscris de Meazza min.11. În celelalte două partide Germania a trecut de Suedia cu 2-1, iar Cehoslovacia a învins Elveţia după o partidă spectaculoasă, scor final 3-2.
Austria – Ungaria 2-1
Italia – Spania 1-1, la rejucare 1-0.
Germania – Suedia 2-1
Cehoslovacia – Elveţia 3-2

Semifinale. Au rămas 4 echipe, Italia ţara gazdă, Austria care eliminase din competiţie Franţa şi Ungaria, Germania şi Cehoslovacia. Peninsularii au învins la limită Austria cu scorul de 1-0, marcator Guaita, fiind la a treia partidă în care au marcat un singur gol. În cea de a doua semifinală Cehoslovacia câştigă clar partida cu Germania, scor 3-1 printr-un hattrick reuşit de Nejedly, jucatorul Spartei Praga.
Italia – Austria 1-0
Cehoslovacia – Germania 3-2

Finala mică. Luptînd pentrul locul 3 Germania învinge Austria într-o partidă cu multe goluri, 3-2 fiind scorul final.

 Finala mare. Disputată la Roma în faţa a 45000 de spectatori, marea finală a pus faţă în faţă Italia si Cehoslovacia. După prima repriză scorul a fost alb 0-0. Evenimentele importante au avut loc în repriza secundă, cehoslovacii deschizând scorul în min. 71 prin Puc. Susţinuţi de public italienii revin în joc, egalând prin Orsi în min. 81. La sfârşitul celor 90 de minute scorul era egal 1-1. Prelungirile aveau să aducă victoria finală a Italiei, Schiavio marcând în min. 95 pentru 2-1. Astfel Italia avea să cucerească primul ei titlu modial, chiar în faţa propriilor suporteri.

 










Topul marcatorilor:
1.Nejedly ( CEH ) 5 goluri
2.Conen ( GER ), Schiavio ( ITA ) 4 goluri
3.Orsi ( ITA ), Kielholz ( ELV ) 3 goluri

vineri, 28 iunie 2013

Istoria Campionatelor Mondiale ( 1 )



Campionatul Mondial 1930

      Ediţia din 1930 a fost prima a Campionatului Mondial de fotbal şi a avut loc în Uruguay. La start au fost prezente 13 echipe naţionale, 7 din America de Sud, 4 din Europa şi 2 din America de Nord. Echipele au fost împărţite in 4 grupe, iar caştigatoarele fiecarei grupe urma să intre în semifinale. Primul gol al turneului a fost marcat de francezul Lucien Laurent în partida Franţa – Mexic 4-1. La partidele acestui prim mondial au fost prezenţi un total de 434500 spectatori pe 3 stadioane, toate in capitala tarii, Montevideo. A fost singurul mondial la care echipele care au luat parte fără să joace meciuri de calificari, luând parte pe bază de invitaţie.


      Retrospectiva turneului:

      Grupa A. A fost singura grupă cu 4 formaţii în componenţă, Argentina, Chile, Franţa şi Mexic. În această grupă s-a marcat şi un hattrick ( al doilea în competiţiei ), performanţa fiind reuşită de argentinianul Guillermo Stabile în partida Argentina - Mexic 6-3. Câştigătoarea grupei avea să fie Argentina care în ultima etapă va învinge Chile, ambele formaţii având în acel moment câte 4 puncte.

Rezultate:
Franţa - Mexic 4-1 ( L. Laurent, Langiller, Maschinet 2 / Carreno )
Argentina – Franţa 1-0 ( Monti )
Chile – Mexic 3-0 ( Vidal 2, Rosas )
Chile – Franţa 1-0 ( Subiabre )
Argentina – Mexic 6-3 ( Stabile 3, Zumelzu 2, Varallo / Rosas 2, Gayon )
Argentina – Chile 3-1 ( Stabile 2, Evaristo / Subiabre )
Clasament:
1.Argentina  6p. 10-4 
2.Chile          4p.   5-3 
3.Franţa        2p.   4-3 
4.Mexic        0p.  4-13

      Grupa B. Formată din 3 echipe Brazilia, Bolivia si Iugoslavia  este grupa care a furnizat şi prima surpriză, formaţia cariocas cedând  în faţa Iugoslaviei cu scorul de 1-2, ratând astfel calificarea în semifinale.

Rezultate:
Iugoslavia – Brazilia 2-1 ( Tirnanik, Bek / Preguinho )
Iugoslavia – Bolivia 4-0 ( Bek 2, Marjanovic, Vujadinovic )
Brazilia – Bolivia 4-0 ( Moderato 2, Preguinho 2 )
Clasament:
1.Iugoslavia  4p. 6-1 
2.Brazilia      2p. 5-2
3.Bolivia        0p. 0-8

      Grupa C. Din această grupă face parte Uruguay, ţara gazdă si favorita grupei, România si Peru. Aici găsim primul jucător eliminat al competiţiei ( peruanul Placido Galindo ) în partida România – Peru 3-1. Câştigatoarea grupei avea să fie reprezentativa ţarii gazdă, învingătoare în ambele partide din grupă.

Rezultate:
România – Peru 3-1 ( Deşu, Stanciu, Kovacs / Souza Ferreira )
Uruguay – Peru 1-0 ( Castro )
Uruguay – România 4-0 ( Dorado, Scarone, Anselmo, Cea )
Clasament:
1.Uruguay    4p. 5-0
2.România    2p. 3-5
3.Peru           0p. 1-4

      Grupa D. Ultima grupă a fost cu adevărat surprinzătoare, naţionala SUA reuşind sa caştige grupa în faţa unor echipe mult mai bine cotate în acel moment, Belgia şi Paraguay. În această grupa întâlnim şi primul hattrick al competiţiei,americanul Patenaude reuşind performanţa împotriva Paraguay-ului.
Rezultate:
SUA – Belgia 3-0 ( McGhee, Florie, Patenaude )
SUA – Paraguay 3-0 ( Patenaude 3 )
Belgia – Paraguay 1-0 ( Vargas Pena )
Clasament:
1.SUA           4p. 6-0 
2.Belgia        2p. 1-3 
3.Paraguay   0p. 0-4
 
Semifinale:
Astfel cele 4 echipe intrate în semifinale sunt Uruguay, Argentina, Iugoslavia şi SUA. În prima semifinală s-au întâlnit Argentina şi SUA. La pauză pumele conduceau cu scorul de 1-0 şi nimic nu anunţa ploaia de goluri din repriza secundă, când atacul Argentinei avea să demoleze apărarea nord-americană, partida încheindu-se cu scorul de 6-1. În cealaltă semifinală s-a înregistrat acelaşi scor, Uruguay trecând de Iugoslavia cu 6-1 chiar dacă cei care au deschis scorul au fost europenii. În acest meci Pedro Cea a reuşit la rândul său un hattrick, al treilea al competiţiei.
Rezultate:
Argentina – SUA 6-1 ( Monti, Scopelli, Stabile 2, Peucelle 2 / Brown )
Uruguay – Iugoslavia 6-1 ( Cea 3, Anselmo 2, Iriarte / Vujadinovic )


Finala:
Finala World Cup 1930 s-a jucat pe Estadio Centenario în faţa a 93000 de spectatori. Fiecare repriză s-a jucat cu mingi diferite, în prima repriză cu o minge aleasă de argentinieni, iar în repriza secundă cu o minge aleasă de echipa gazdă. Scorul a fost deschis de Uruguay prin Dorado (12), dar datorită jocului superior de pase, pumele au egalat repede prin Peucelle (20). Până la pauză argentinienii au mai înscris odată prin golgeterul Stabile (37). În repriza secundă, Uruguay-ul a crescut treptat în joc şi a reusit egalarea prin Cea (57). Continuând să atace, echipa celestă a mai înscris odată prin Iriarte (68), iar cu un minut înainte de final Castor (89) va inchide partida, care se va termina cu scorul de 4-2. Astfel Uruguay devine prima Campioană Mondială a lumii.
Uruguay – Argentina 4-2 ( Dorado, Cea, Iriarte, Castro / Peucelle, Stabile )

Statistici:
Topul marcatorior:
1.      Guillermo Stabile - 8 goluri ( Argentina )
2.      Pedro Cea - 5 goluri ( Uruguay )
3.      Bert Patenuade - 4 goluri ( SUA )
 
Blogger Templates