Subscribe:

Ads 468x60px

sâmbătă, 29 noiembrie 2014

FC Barcelona implineste 115 ani de la infiintare

      FC Barcelona implineste astazi 115 ani de la infiintare, perioada in care a facut istorie in fotbalul european.


      Barcelona este una dintre cele mai titrate echipe de fotbal din istoria fotbalului mondial. A luat fiinta pe data de 29 noiembrie, 1899 la initiativa lui Joan Gamper. De-a lungul timpului a reusit sa castige 80 de trofee interne si internationale, avand in palmares 22 de titluri de campioana in Spania, 26 Cupe ale Regelui, 11 Supercupe ale Spaniei, 4 Ligi ale Campionilor, 4 Cupa Cupelor, 3 Cupe UEFA (actuala Europa League) si doua Mondiale a Cluburilor. Sa mai adaugam aici si faptul ca a mai disputat si o multitudine de finale europene.
      De-a lungul istoriei, in tricoul blau-grana au evoluat nenumarati jucatori de mare valoare, iar daca ar fi sa-i enumar pe toti, lista ar fi foarte lunga. De aceea o sa ii pomenesc pe cei mai importanti dintre ei, dar mai ales pe cei care si-au pus amprenata pe istoria clubului catalan: Laszlo Kubala, Luis Suarez (a nu se confunda cu actualul Suarez), Sandor Kocsis, Zoltan Czibor, Joahn Cruyff, Diego Maradona, Bernd Schuster, Gary Lineker, Andoni Zubizarreta, Michael Laudrup, Ronald Koeman, Hristo Stoichkov, Romario, Guardiola, Ronaldo, Luis Figo, Gheorghe Popescu, Rivaldo, Ronaldinho, Deco, Eto'o, Puyol Xavi, Iniesta, Victor Valdes, Henry, David Villa, Pique, Dani Alves, Ibrahimovic, Lionel Messi.
      Barcelona a avut si pe banca cativa antrenori de renume in fotbalul mondial. Cele mai importante nume care au antrenat pe Nou Camp ar fi Helenio Herrera, Rinus Michaels, Udo Lattek, Cesar Luis Menotti, Terry Venables, Luis Aragones, Johan Cruyff, Bobby Robson, Louis Van Gaal, Radomir Antici, Frank Rijkaard, Josep Guardiola si Tito Vilanova.
      El Clasico este partida care paralizeaza intreaga planeta, iar Barcelona isi intalneste marea rivala Real Madrid. Rivalitatea intre cele doua formatii s-a accentuat in ultimii ani, cand pe banca celor doua formatii au stat Pep Guardiola si Jose Mourinho, dar si din cauza luptei din teren intre Lionel Messi si Cristiano Ronaldo.
      Stadionul pe care isi disputa Barcelona partidele de pe teren propriu se numeste Nou Camp, are o capacitate de peste 99000 de locuri si este cel mai mare stadion din Europa. Sa vedem mai jos si cateva poze legate de istoria Barcelonei:
















joi, 27 noiembrie 2014

Xavi langa Giggs

      Xavi l-a egalat pe Giggs la numarul de prezente in cea mai importanta competitie inter-cluburi.

      Spaniolul Xavi Hernandez a bifat in partida de marti din Cipru, prezenta cu numarul 151 in UEFA Champion League, egalandu-l astfel pe fostul jucator al lui Manchester United, Ryan Giggs. Xavi a debutat in UCL chiar pe Old Trafford intr-un meci in care Barcelona si Manchester United au remizat, 3-3, pe antrenorul catalanilor la acel meci fiind Luis Van Gaal. Giggs a declarat despre Xavi "Pentru mine Xavi este ca un jucător de șah care este întotdeauna cu două sau trei mutări în fața celorlalți. Este unul dintre cei mai buni jucători din istorie și evoluează într-una din cele mai bune echipe din lume" . Avand in vedere ca Xavi cu siguranta va mai juca la Barcelona pana la finalul acestui an sau poate chiar pana la finalul sezonului competitional, sansele ca el sa-l depaseasca pe galez, sunt foarte mari.

     Xavi este totodata si cel mai titrat fotbalist spaniol din istorie, avand in total 25 de trofee, 22 cu Barcelona (un alt record) si 3 cu nationala Spaniei. Sa vedem si un video cu valorosul fotbalist catalan.





joi, 20 noiembrie 2014

Minerii din Petrosani


      Minerii, asa li se spunea componentilor echipei Jiul Petrosani, formatie la care ma voi referi in  acest articol si care din pacate a disparut din prim planul fotbalului romanesc.



      Asa cum am spus-o in articolul Fotbal de la A la Z, vreau sa incep sa scriu cateva articole despre unele echipe de traditie, echipe iubite, echipe care odata au reprezentat ceva pe plaiurile mioritice. Iar in acest articol subiectul o sa fie reprezentanta fotbalului din Valea Jiului si a minerilor din acea zona, Jiul Petrosani.
      Echipa a luat fiinta in anul 1919 sub numele de Clubul Atletic al Minelor din Petrosani. Fondatorul si presedintele clubului a fost Ion Winklehner. De-a lungul timpului, formatia din Valea Jiului a purtat mai multe denumiri, Partizanul, Flacara, Minerul si Energia, iar din 1965 se va numi Jiul Petrosani, nume care este pastrat si in prezent.  Cea dintai aparitie pe prima scena a fotbalului romanesc, Divizia A , a fost in sezonul 1936-1937, Jiul ocupand la final locul 8 in grupa 1 (in acel sezon Divizia 1 a fost formata din doua grupe a cate 10 formatii), clasare in urma careia a retrogradat in Divizia B. Cea mai buna clasare din istoria clubului este un loc 3, reusit la finalul sezonului 1948-1949, in urma lui ICO Oradea si Rapid Bucuresti. Numele importante care au facut parte din acea echipa sunt Lica Panait, Costică Marinescu, Tudor Paraschiva, Pop IV, Ion Nicsa, Costică Morar, Oroszi, Mihai Nemeș, Dez Szilaghi, Tibi Bone, Andrei Roman sau Janos Balogh.

       Cea mai mare performanta pe plan intern, a fost insa castigarea Cupei Romaniei in anul 1974, scor 4-2 in fata Politehnicii Timisoara. Formatia petroseneana a reusit aceasta mare performanta avandu-l pe banca pe Traian Ivanescu si jucatorii Gabriel Ion - Ion Nițu, Gogu Tonca, Andrei Stocker, Adrian Dodu - Alexandru Nagy, Petre Libardi - Arpad Szucs, Gheorghe Mulțescu, Adalbert Rozsnyai, Mihai Stoichiță. Alte performante notabile sunt finala Cupei pierduta cu in fata Rapidului in 1972, scor 0-2 si locul 5 in Divizia A la capatul sezonului 1976-1977, din lot facand parte nume mari precum Augustin Deleanu, Ionel Augustin, Gheorghe Multescu sau Florea Dumitrache.

      Au urmat perioade nefaste in istoria clubului, cu oscilatii intre Divizia A si Divizia B, dupa care in anii 90" Miron Cozma, controversatul lider sindical, preia fraiele echipei si cu un proiect ambitios readuce echipa timp de doi ani pe prima scena, antrenorul minerilor fiind Lita Dumitru. In acei ani au trecut prin Valea Jiului si cativa jucatori de valoare, iar aici ma gandesc la un Leo Toader, Dan Neiconi, Fanel Tara, Vasile Matinca, Toni Sedecaru, Romulus Bealcu sau Tudorel Zamfirescu.

Ultima prezenta in Liga 1 a Jiului a fost in sezonul 2006-2007, in urma caruia a retrogradat, terminand campionatul pe ultimul loc al clasamentului. 

      Din pacate pentru fotbalul din Vale, a urmat o cadere libera, iar in acest moment Jiul se zbate in Liga a 4-a Hunedoara, unde se afla pe locul 8 la 12 puncte distanta de locul 1. Situatia care a dus la aceasta cadere se poate explica prin problemele financiare, probleme cu care se confrunta majoritatea echipelor din ligile inferiore si neimplicarea autoritatilor. Stadionul din Petrosani, unul dintre cele mai frumoase si mai mari din Romania in anii 80-90, a ajuns si el in paragina, iar ce se intampla acum cu fotbalul din Vale este cu adevarat dureros si nu se vad semne ca situatia s-ar putea redresa.


duminică, 16 noiembrie 2014

Fotbal de la A la Z


      Ieri, desi am mai avut aceasta carte in trecut, dar am ratacit-o, am reusit sa o achizitionez din nou de pe unul din site-urile cu anunturi de vanzari.



      Este vorba, dupa cum se vede in titlu de cartea "Fotbal de la A la Z", o carte absolut senzationala, care nu ar trebui sa-i lipseasca niciunui microbist roman. Cartea cuprinde toata istoria fotbalului romanesc, pana in anul 1984, intr-un mod foarte bine structurat, in peste 500 de pagini, printre ele numarandu-se si cateva seturi de poze de colectie.
      E adevarat, in zilele noastre gasim pe internet cam toate informatiile care sunt cuprinse in aceasta enciclopedie, dar raman la parerea ca cititul dintr-o carte este in continuare mult mai placut decat cel online. Am gasit multe poze si informatii despre echipe care au cam disparut din prim planul fotbalului romanesc, sau se zbat in ligiile inferioare, cum sunt Jiul Petrosani, FC Arges, FC Bihor, SC Bacau, UTA Arad, CSM Resita, FC Baia Mare, Olimpia Satu Mare, Progresul Bucuresti, Sportul Studentesc sau chiar despre multe echipe despre care unii nici nu stiu ca au existat vreodata, cum ar fi  Autobuzul Bucuresti, Soimii Sibiu, Aurul Brad, Vulturii Lugoj sau Dacia Orastie. Ma mai pot delecta citind si despre marile campioane de la inceputuri, Venus, Ripensia, Chinezul, Juventus Bucuresti sau Prahova Ploiesti. In ordine alfabetica ne sunt prezentati si toti jucatorii de valoare pe care i-a dat tara noastra, nefiind uitati jucatori precum Sfera, Baratki, Bodola, Dobay, David, Ion Bogdan, Bonyhadi, Titus Ozon sau Ion Alexandrescu.

       Desi pana acum am cam ocolit articolele in care sa vorbesc despre fotbalul romanesc, in viitor, inspirat fiind de aceasta carte, sper sa reusesc sa scriu si despre unele dintre echipele si jucatorii pomeniti mai sus.
      Iubitorilor de asemenea carti, tin sa le precizez ca inca se mai gasesc multe exemplare pe aceste site-uri (gen okazii, olx sau tocmai) si cu siguranta daca le vor achizitiona nu vor regreta, pretul mai ales fiind unul deloc mare. Alaturi de cartea prezentata mai sus, am mai cumparat si "Frumoasele noastre duminici", scrisa de maestrul Ioan Chirila, iar pe viitor am de gand sa continui sa caut si sa cumpar asemenea "comori".




duminică, 9 noiembrie 2014

Batalia Borusiilor

      Astazi se da in Bundesliga batalia Borusiilor, unul dintre derby-urile istorice ale Bundesligii.


      Fata in fata pe Signal Iduna Park vor fi Borussia Dortmund si Borussia Monchengladbach, echipe cu situatii de clasament total opuse, gazdele se afla pe ultimul loc, cu un meci mai putin disputat (cel de astazi), in timp ce oaspetii se afla pe locul 3 la egalitate de puncte cu ocupanta pozitiei secunde, Wolfsburg. Dortmund are in acest moment 5 infrangeri consecutive, iar aceasta partida poate fi un restart pentru elevii lui Klopp. In schimb Gladbach, este neinvinsa in cele 18 partide disputate in acest sezon in toate competitiile.
     Greu de inteles aceste rezultate din campionat, pentru ca in UCL Dortmund a reusit victorii pe linie in cele 4 partide disputate pana acum, avand un golaveraj de 13-1. Poate motivatia, poate importanta competitiei, poate adversarii, cert este ca abordarea partidelor este diferita, iar aceasta poate fi una dintre cauzele prapastiei dintre cele doua competitii. Partida de astazi este foarte importanta, un nou esec nu numai ca va adanci criza, dar va periclita serios sansele Borussiei de a mai prinde un loc european, mai ales daca vorbim de UCL, in cazul unei infrangeri, distanta fata de locul 4 fiind de 12 puncte dupa 11 etape.



      De cealalta parte, Gladbach trece printr-o forma excelenta, iar sansele ca elevii lui Favre sa obtina un rezultat pozitiv sunt reale. Fara infrangere in acest sezon, constanta in rezultate Gladbach va fi o nuca greu de spart, nici Bayern-ul lui Guardiola nereusind sa treaca de formatia lui Favre.
      Una peste alta pot spune ca este o partida deschisa oricarui rezultat, Dortmund dupa parerea mea, in acest moment poate castiga cu oricine, dar si poate pierde cu oricine. Sa vedem si formatiile pe care cei doi tehnicieni e posibil sa le trimita in teren:




Dortmund: Weidenfeller - Piszczek, Subotic, Sokratis, Durm - S. Bender, Kehl - H. Mkhitaryan, Kagawa, Reus - Aubameyang

Gladbach: Sommer - Korb, Jantschke, Stranzl, Wendt - Kramer, Nordtveit - Hahn, Herrmann - Raffael, M. Kruse

 
Blogger Templates