Subscribe:

Ads 468x60px

miercuri, 14 ianuarie 2015

Venus

      In ultimele zile a reaparut in ziarele din Romania numele Venus, asta dupa ce Steaua a incercat sa inregistreze la OSIM o stea cu opt colturi.


      Un oficial al echipe mai putin cunoscute Venus, a contestat dreptul Stelei de a folosi aceasta sigla. Dar sa vedem ce a insemnat aceasta echipa pentru fotbalul romanesc, fiind foarte probabil ca multi sa fi auzit doar datorita acestei intamplari de numele Venus. Personal cunosc acest nume de mai mult timp, din cartile citite despre fotbalul interbelic, carti in care i-am descoperit pe Iuliu Bodola, Lazar Sfera, Mircea David sau Stefan Dobay, precum si echipe ca Ripensia, Chinezul, CA Oradea sau Venus.
      ACS Venus Bucuresti a fost infiintata in anul 1915, iar partidele de pe teren propriu le disputa pe "Stadionul Venus". Culorile clubului erau negru-alb, iar jucatorilor acestei echipe li se mai spunea "Negrii din Splai" sau "Dracii Negrii". Palmaresul acestei echipe este unul de invidiat, 8 titluri de campioana cucerind Venus in perioada interbelica, dominand clar campionatul Romaniei in acea perioada. Primul titlu a fost castigat in anul 1920, urmand sa vina altele in anii 1921, 1929, 1932, 1934, 1937, 1939 si 1940. In Cupa Romaniei nu a reusit mari performante, avand doar o prezenta in finala din 1940, pierduta in fata Rapidului, formatie care domina aceasta competitie in perioada interbelica. Acea finala este celebra in istoria fotbalului romanesc, fiind nevoie de 4 partide pentru a se stabilii echipa invingatoare, in acele vremuri neexistand loviturile de la 11 m, iar primele 3 partide s-au terminat la egalitate. Rezultatele din acele infruntari au fost 2-2 in prima partida, apoi 4-4, 2-2 si in final 2-1 pentru Rapid Bucuresti. Amatorii de statistica pot gasi mai multe detalii aici.


      Venus este pe locul 3 intr-un clasament all-time al titlurilor de campiona, dupa Steaua si Dinamo, ramanand un nume sonor in istoria fotbalului romanesc.
      Acele performante nu au putut fii obtinute decat avand in componenta jucatori de mare valoare, iar Venus achizitiona in acele vremuri cam tot ce era mai de valoare in tara. Sa amintim cativa din jucatorii importanti care au evoluat in culorile negru-alb: Mircea David si Ion Lapusneanu (portari), Lazar Sfera, Gheorghe Albu (fundasi), Alfred Eisenbeisser, Augustin Juhasz, Ioan Lupas, Nicolae Gorgorin, Andrei Barbulescu (mijlocasi), Colea Valcov, Petea Valcov, Volodea Valcov (frati), Kostas Humis (grec), Iuliu Bodola (atacanti).
      Dupa anul 1948, odata cu abdicarea Regelui Mihai si influenta tot mai mare a comunistilor, Venus s-a stins din viata, desfintandu-se. Mai jos putem vedea cateva fotografii cu celebra Venus Bucuresti.







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Blogger Templates