Subscribe:

Ads 468x60px

sâmbătă, 3 august 2013

Istoria Campionatelor Mondiale ( 2 )



Cupa Mondială 1934

      Cea de a doua ediţie a Cupei Mondiale s-a disputat în anul 1934, Italia fiind locul de disputare. Spre deosebire de prima ediţie, echipele participante au disputat meciuri de calificare pentru a fi prezente la întrecere. Numărul echipelor participante a fost de 16, 12 din Europa, 3 din America ( Brazilia, Argentina, SUA ) si una din Africa ( Egypt ). Deţinătoarea trofeului, naţionala Uruguay-ului a refuzat să participe la turneu, în semn de protest faţă de refuzul reprezentativelor europene care nu au dorit să participe la precedentul turneu. A fost singura ediţie din istoria mondialelor, la care deţinătoarea titlului suprem nu a luat parte. Sistemul competiţional a fost schimbat faţă de precedentul turneu, cele 16 formaţii urmând să se întâlnească într-un format eliminatoriu ( optimi, sferturi, semifinale si finala ) renunţându-se astfel la grupe.


      Retrospectiva turneului:
Optimi. Ţara gazda Italia trece în această faza a competiţiei de SUA cu scorul de 7-1, Schiavio reuşind un hattrick. A fost cea mai mare diferenţă de scor a turneului. Spania elimină Brazilia cu scorul de 3-1, iar Suedia trece de Argentina cu 3-2, astfel America rămânând fără nici o reprezentantă în competiţie. Reprezentativa României avea să fie eliminată tot în această fază a competiţiei de Cehoslovacia scor 1-2, după ce la pauză conducea cu 1-0, gol Dobay min.11. Dar să vedem tabloul cu toate rezultatele din optimi:
Italia – SUA 7-1
Spania – Brazilia 3-1
Austria – Franţa 3-2
Ungaria – Egypt 4-2
Cehoslovacia – România 2-1
Olanda – Elveţia 2-3
Germania – Belgia 5-2
Suedia – Argentina 3-2

Sferturi. În sferturile competiţiei au ajuns doar formaţii de pe bătrânul continent. Austria a dat piept cu o ţară vecină, Ungaria, de care a trecut cu scorul de 2-1. Într-o altă partidă, Italia a întâlnit Spania, partida terminându-se la egalitate 1-1. La rejucare Italia a învins la limită scor 1-0 prin golul înscris de Meazza min.11. În celelalte două partide Germania a trecut de Suedia cu 2-1, iar Cehoslovacia a învins Elveţia după o partidă spectaculoasă, scor final 3-2.
Austria – Ungaria 2-1
Italia – Spania 1-1, la rejucare 1-0.
Germania – Suedia 2-1
Cehoslovacia – Elveţia 3-2

Semifinale. Au rămas 4 echipe, Italia ţara gazdă, Austria care eliminase din competiţie Franţa şi Ungaria, Germania şi Cehoslovacia. Peninsularii au învins la limită Austria cu scorul de 1-0, marcator Guaita, fiind la a treia partidă în care au marcat un singur gol. În cea de a doua semifinală Cehoslovacia câştigă clar partida cu Germania, scor 3-1 printr-un hattrick reuşit de Nejedly, jucatorul Spartei Praga.
Italia – Austria 1-0
Cehoslovacia – Germania 3-2

Finala mică. Luptînd pentrul locul 3 Germania învinge Austria într-o partidă cu multe goluri, 3-2 fiind scorul final.

 Finala mare. Disputată la Roma în faţa a 45000 de spectatori, marea finală a pus faţă în faţă Italia si Cehoslovacia. După prima repriză scorul a fost alb 0-0. Evenimentele importante au avut loc în repriza secundă, cehoslovacii deschizând scorul în min. 71 prin Puc. Susţinuţi de public italienii revin în joc, egalând prin Orsi în min. 81. La sfârşitul celor 90 de minute scorul era egal 1-1. Prelungirile aveau să aducă victoria finală a Italiei, Schiavio marcând în min. 95 pentru 2-1. Astfel Italia avea să cucerească primul ei titlu modial, chiar în faţa propriilor suporteri.

 










Topul marcatorilor:
1.Nejedly ( CEH ) 5 goluri
2.Conen ( GER ), Schiavio ( ITA ) 4 goluri
3.Orsi ( ITA ), Kielholz ( ELV ) 3 goluri

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Blogger Templates