Subscribe:

Ads 468x60px

joi, 20 noiembrie 2014

Minerii din Petrosani


      Minerii, asa li se spunea componentilor echipei Jiul Petrosani, formatie la care ma voi referi in  acest articol si care din pacate a disparut din prim planul fotbalului romanesc.



      Asa cum am spus-o in articolul Fotbal de la A la Z, vreau sa incep sa scriu cateva articole despre unele echipe de traditie, echipe iubite, echipe care odata au reprezentat ceva pe plaiurile mioritice. Iar in acest articol subiectul o sa fie reprezentanta fotbalului din Valea Jiului si a minerilor din acea zona, Jiul Petrosani.
      Echipa a luat fiinta in anul 1919 sub numele de Clubul Atletic al Minelor din Petrosani. Fondatorul si presedintele clubului a fost Ion Winklehner. De-a lungul timpului, formatia din Valea Jiului a purtat mai multe denumiri, Partizanul, Flacara, Minerul si Energia, iar din 1965 se va numi Jiul Petrosani, nume care este pastrat si in prezent.  Cea dintai aparitie pe prima scena a fotbalului romanesc, Divizia A , a fost in sezonul 1936-1937, Jiul ocupand la final locul 8 in grupa 1 (in acel sezon Divizia 1 a fost formata din doua grupe a cate 10 formatii), clasare in urma careia a retrogradat in Divizia B. Cea mai buna clasare din istoria clubului este un loc 3, reusit la finalul sezonului 1948-1949, in urma lui ICO Oradea si Rapid Bucuresti. Numele importante care au facut parte din acea echipa sunt Lica Panait, Costică Marinescu, Tudor Paraschiva, Pop IV, Ion Nicsa, Costică Morar, Oroszi, Mihai Nemeș, Dez Szilaghi, Tibi Bone, Andrei Roman sau Janos Balogh.

       Cea mai mare performanta pe plan intern, a fost insa castigarea Cupei Romaniei in anul 1974, scor 4-2 in fata Politehnicii Timisoara. Formatia petroseneana a reusit aceasta mare performanta avandu-l pe banca pe Traian Ivanescu si jucatorii Gabriel Ion - Ion Nițu, Gogu Tonca, Andrei Stocker, Adrian Dodu - Alexandru Nagy, Petre Libardi - Arpad Szucs, Gheorghe Mulțescu, Adalbert Rozsnyai, Mihai Stoichiță. Alte performante notabile sunt finala Cupei pierduta cu in fata Rapidului in 1972, scor 0-2 si locul 5 in Divizia A la capatul sezonului 1976-1977, din lot facand parte nume mari precum Augustin Deleanu, Ionel Augustin, Gheorghe Multescu sau Florea Dumitrache.

      Au urmat perioade nefaste in istoria clubului, cu oscilatii intre Divizia A si Divizia B, dupa care in anii 90" Miron Cozma, controversatul lider sindical, preia fraiele echipei si cu un proiect ambitios readuce echipa timp de doi ani pe prima scena, antrenorul minerilor fiind Lita Dumitru. In acei ani au trecut prin Valea Jiului si cativa jucatori de valoare, iar aici ma gandesc la un Leo Toader, Dan Neiconi, Fanel Tara, Vasile Matinca, Toni Sedecaru, Romulus Bealcu sau Tudorel Zamfirescu.

Ultima prezenta in Liga 1 a Jiului a fost in sezonul 2006-2007, in urma caruia a retrogradat, terminand campionatul pe ultimul loc al clasamentului. 

      Din pacate pentru fotbalul din Vale, a urmat o cadere libera, iar in acest moment Jiul se zbate in Liga a 4-a Hunedoara, unde se afla pe locul 8 la 12 puncte distanta de locul 1. Situatia care a dus la aceasta cadere se poate explica prin problemele financiare, probleme cu care se confrunta majoritatea echipelor din ligile inferiore si neimplicarea autoritatilor. Stadionul din Petrosani, unul dintre cele mai frumoase si mai mari din Romania in anii 80-90, a ajuns si el in paragina, iar ce se intampla acum cu fotbalul din Vale este cu adevarat dureros si nu se vad semne ca situatia s-ar putea redresa.


2 comentarii:

  1. ohooo ce deplasari erau acolo pe vremea cand echipa era condusa de luceafarul huilei. era mai rau ca-n kosovo

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, imi amintesc si eu circul de la un meci cu Dinamo parca. Daca nu ma insel, sarise la bataie la Danut Lupu.
    P.S. Frumos blog ai.

    RăspundețiȘtergere

 
Blogger Templates