Subscribe:

Ads 468x60px

sâmbătă, 3 octombrie 2015

Primul trofeu european castigat de "padurari"

Sezonul premergator:
La sfarsitul sezonului 1977-1978 Nottingham Forest avea sa se incoroneze cu titlul de campioana a Angliei. Padurarii devansau in clasament pe Liverpool, nimeni alta decat campioana en-titre si in acelasi timp regina Europei. Avansul la final era de 7 puncte, iar noua campioana incheia sezonul fara infrangere. Pentru a se intelege mai bine proportile succesului obtinut de elevii lui Brian Clough,  trebuie mentionat faptul ca Nottingham castigase titlul din postura de nou promovata. Astfel, alaturi de cormorani urma sa reprezinte Anglia in competitia europeana numarul unu, Cupa Campionilor Europeni.



Drumul european.
Se anunta o campanie dificila, la startul competitiei luand parte echipe de renume, iar aici as mentiona pe Real Madrid, Liverpool, Juventus sau FC Koln. Brian Clough avea la dispozitie un lot valoros, insa jucatorii cheie erau legendarul portar englez Peter Shilton, fundasul dreapta Viv Anderson, mijlocasul Martin O'Neill, atacantul Trevor Francis (primul britanic transferat pentru un milion de lire) si trio-ul scotian  format din fundasul Kenny Burns, mijlocasul Archie Gemmil si aripa John Robertson. Nottingham nu a fost prea norocoasa la tragerea la sorti, urmand sa intalneasca inca din primul tur detinatoarea trofeului si totodata rivala din campionat FC Liverpool. In prima mansa padurarii aveau sa castige cu scorul de 2-0 prin golurile marcate de Birtles si Barett, devenind astfel favoriti la calificare. In retur Liverpool nu a reusit sa intoarca si astfel Nottingham trecea in turul urmator eliminand detinatoarea trofeului, asta dupa ce ii suflase si titlul in competitia interna. Deja nu mai era un foc de paie, Nottingham trebuia luata in seama.
Au urmat optimile, unde britanicii au intalnit campioana Greciei, AEK Atena, echipa de care a trecut marcandu-i 7 goluri in dubla mansa, 2-1 la Atena si 5-1 in returul din Anglia. In sferturi sortii le-au fost favorabili, iar Grashoppers Zurich avea sa plece din Anglia cu 4 goluri primite, marcand o singura data. Dupa rezultatul din prima mansa, returul din Elvetia era doar o simpla excursie pentru padurari, partida incheindu-se nedecis, 1-1, iar campioana Anglia ajungea in semifinalele competitiei. Deja era o performanta de neimaginat pentru un club care in urma cu doi ani era in liga secunda engleza.
Din acest moment se putea intampla orice, in urne ramanand Nottingham, Austria Viena, Malmo si FC Koln. Zeita Fortuna a fost dura cu elevii lui Clough, FC Koln fiind ultimul obstacol in drumul catre finala. Mansa tur a avut loc pe City Ground din Nottingham, iar cei prezenti au avut parte de un adevarat spectacol. Belgianul Van Gool a deschis scorul pentru tapi in minutul 6. Internationalul german Dieter Muller avea sa dubleze avantajul oaspetilor in minutul 20 si toata lumea vedea in fata ochilor sfarsitul frumoasei aventuri europene. Birtles nu este de acord si reduce din diferenta in minutul 28. Echipele intra la cabine scorul fiind 1-2. In repriza secunda gazdele au o revenire spectaculoasa si intorc rezultatul prin reusitele lui Bowyer (53) si Robertson (63). Nemtii insa dau dovada ca nu se dau batuti niciodata si reusesc sa egaleze in minutul 85 prin Okudera. Partida se incheie 3-3, calificarea urmand sa se decida in returul din Germania. Meciul retur este total opus primului “episod”din punct de vedere al spectacolului, iar “rosii” se impun la limita, 1-0, unicul gol al partidei fiind marcat de Bowyer in minutul 65, obtinand astfel biletele pentru finala de la Munchen.



Finala:
Adversara din finala a celor de la Nottingham urma sa fie FF Malmo, campioana Suediei. In drumul spre finala, nordicii au eliminat pe AS Monaco 0-0(a) si 1-0(d), Dinamo Kiev 0-0(d) si 2-0(a), Wisla Cracovia 1-2(d) si 4-1(a), iar in semifinale 0-0(d) si 1-0(a) cu Austria Viena. De observat faptul ca Malmo a primit goluri doar de la campioana Poloniei, in rest niciuna din celelalte adversare, 3 la numar, nu au reusit sa perforeze poarta suedezilor.
Fara a lua din meritele doua finalistelor, trebuie sa recunoastem ca acestea au beneficiat si de circumstante favorabile, doua dintre favorite impiedicandu-se inca din primele faze ale competitiei, Juventus fiind eliminata chiar din primul tur de Glasgow Rangers, iar Real Madrid  a fost scoasa din lupta, am putea spune surprinzator de Grashoppers.
Olympiastadion din Munchen era gazda acestei finale, 68000 de spectatori fiind prezenti in tribune. Din pacate pentru spectacol, Malmo a abordat o tactica defensiva, retragandu-se in aparare si asteptand adversarul. Totusi, atractia finalei avea sa fie Trevor Francis, omul adus pentru un milion de lire urmand sa-si faca debutul in cupele europene chiar in finala Cupei Campionilor Europeni. Campioana Suediei a reusit sa faca fata presiunii doar pana in finalul primei reprize, cand John Robertson, una din cele mai bune extreme a momentului a luat o actiune pe cont propriu, a trecut de doi adversari pe partea stanga si a centrat pentru Trevor Francis, care se demarcase in careul advers. 

Atacantul padurarilor, “omul de un milion de lire” a reusit sa trimita printr-o lovitura de cap balonul in plasa, scorul devenind 1-0 si rasplatindu-i astfel increderea managerului Brian Clough. Repriza secunda a continuat in aceeasi nota, britanicii ratand inca doua ocazii bune de a marca, in timp ce suedezii nu au dat niciun moment senzatia ca ar avea puterea sa egaleze si sa revina in joc. Finala se incheie cu victoria lui Nottingham, padurarii rasturnand toate calculele hartiei si castigand mult ravnitul trofeu, devenind echipa momentului in Europa.

Formatiile de start:
     Nottingham Forest: 1.Shilton- 2.Viv Anderson, 5.Lloyd, 6.Burns, 3.Clark- 7.Francis, 6.McGovern (cpt), 8.Bowyer, 11.Robertson- 9.Birtles, 10.Woodcock.
Antrenor: Brian Clough
     FF Malmo: 1.Moller- 2.R Andersson, 4.Jonsson, 5.M Anderson, 3.Erlandsson- 8.Pritz, 6.Tapper, 7.Ljungberg, 11.Kinnvall- 10.Cervin, 9.Hansson.
Antrenor Bob Houghton


     Despre Brian Clough putem spune pe buna dreptate, ca este artizanul acestei imense realizari, fiind cel care a luat echipa din liga secunda, a construit-o dupa cum a vrut si a dus-o pe cele mai inalte culmi ale succesului. Este considerat unul dintre cei mai priceputi manageri din istoria fotbalului englez, fiind un adevarat vizionar, un geniu.
     Aceasta a fost povestea primului trofeu european castigat de Nottingham Forest.




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Blogger Templates