Subscribe:

Ads 468x60px

sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Cateva lucruri despre Cupa Cupelor

      In aceasta saptamana au fost programate in unele tari ale Europei, partidele de cupa. Cu aceasta ocazie mi-am adus aminte faptul ca in urma cu ceva timp, castigatoarele acestui trofeu jucau anul urmator in Cupa Cupelor.


      Cupa Cupelor era considerata a doua competie ca importanta din Europa, desi unii specialisti considerau ca este mult mai usor de castigat decat Cupa UEFA. Pot spune ca in mare masura aveau dreptate, deoarece nu de putine ori apareau nume surpriza, nume la care nimeni nu se astepta sa castige cupa in tara lor. Mai mult decat atat, de multe ori echipe nu foarte bine cotate ajungeau chiar sa castige trofeul, sau sa fie cel putin prezente in ultima faza a competitiei. Sa vedem si cateva exemple: Slovan Bratislava, FC Magdeburg, Dinamo Tbilisi, KV Mechelen (castigatoare) sau MTK Hungaria, 1860 Munchen, Gornik Zabrze, Ferencvaros, Austria Viena, Carl Zeiss Jena, Rapid Viena, Lokomotive Leipzig, Royal Antwerp (finaliste).
      Prima editie s-a disputat in sezonul 1960-1961, fiind castigata de Fiorentina, 2-1 in finala contra scotienilor de la Rangers, iar ultima a fost cea din 1998-1999, triumfand tot o reprezentanta a fotbalului italian, SS Lazio 2-1 in fata spaniolilor de la Mallorca.
      Prima finala vazuta de mine a fost cea din 1989-1990, atunci Sampdoria castigand cu 2-0 dupa prelingiri, ambele goluri marcate de Gianluca Vialli, in fata lui Anderlecht, belgienii eliminand-o in semifinale pe reprezentanta Romaniei, Dinamo Bucuresti. De atunci nu am mai pierdut nicio finala.
      De remarcat faptul ca nicio echipa in istoria acestei competitii nu a reusit sa isi apere trofeul. Din 1972, castigatoarea competitiei isi disputa suprematia in Europa intalnind in Supercupa Europei, detinatoarea Cupei Campionilor Europeni, mai tarziu UCL. Dupa desfiintarea competitiei, castigatoarea Cupei UEFA (Europa League) participa la aceasta finala. Echipa cu cele mai multe trofee este Barcelona, 4 la numar, urmata cu cate doua trofee de Anderlecht, AC Milan, Chelsea si Dinamo Kiev. O istorie a finalelor gasiti aici. Mai jos cateva poze legate de istoria acestei competitii:












0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Blogger Templates