Subscribe:

Ads 468x60px

marți, 23 iunie 2015

Din drama Parmei ramane istoria

      Daca noi suntem obisnuiti sa vedem prabusirea sau desfintarea echipelor de traditie, prin alte parti nu se intampla foarte des acest lucru. Ieri insa am citit pe toate site-urile de sport despre retrogradea pana in Serie D, a patra liga italiana, a unui club legendar, Parma FC. Pe undeva asteptata din cauza problemelor financiare, decizia a fost luata dupa ce clubul nu a reusit sa gaseasca niciun investitor care sa plateasca datoriile.


      Cei care au urmarit fotbalul italian in anii 90', cu siguranta isi aduc aminte de urcusul acestei frumoase echipe. La acea vreme Serie A era cel mai atractiv campionat din lume, formatiile din Italia atrageau cam toti marii jucatori ai planetei, iar competitiile europene erau dominate de cluburile din peninsula.
Finala Cupei Cupelor 1992-1993
Atunci a aparut in peisaj Parma, cu Nevio Scala pe banca si sprijinita financiar de concernul Parmalat, echipa a reusit sa castige primul trofeu din istorie in sezonul 1991-1992. Parma isi aduce surprinzator in vitrina Cupa Italiei dupa o dubla cu Juventus, 0-1 la Torino si 2-0 pe teren propriu. Investitiile au continuat, iar in sezonul urmator galben-albastrii aveau sa castige si primul lor trofeu european, Cupa Cupelor invingand in finala cu 3-1 echipa belgiana Anvers. La inceputul anului 1994, Parma intalneste pe AC Milan in Supercupa Europei, castigand trofeul dupa o dubla mansa, 0-1 si 2-0. Se dorea insa mai mult si vazand ca se poate, toata suflarea isi dorea un Scudetto. Sunt adusi jucatori de mare valoare, printre care Dino Baggio, Gianfranco Zola, Nestor Sensini, Fernando Couto, iar mai apoi Stoichkov, Crespo, Cannavaro, Thuram sau Veron. Seria succeselor in Europa a continuat, iar parmegianii ii mai sufla un trofeu lui Juventus, castigand Cupa UEFA in sezonul 94-95, 1-0 la Parma si 1-1 pe Delle Alpi. Chiar si investind masiv in lotul de jucatori Parma nu va reusi sa castige niciodata Serie A, (poate ar fi meritat un titlu in toti acesti ani), terminand o singura data pe pozitia secunda, la mare lupta cu Juventus, in sezonul 96-97, doua puncte despartind cele doua formatii la final. In 1998-1999 avand o formatie absolut magnifica, Parma castiga Cupa Italiei si Cupa UEFA, invinsele de atunci fiind Fiorentina si Marseille. Ultimul trofeu important castigat de clubul de pe Ennio Tardini a fost Cupa Italiei in sezonul 2001-2002, din nou invinsa ei fiind Juventus Torino, din cate se pare una din victimele preferate.
Finala Cupei UEFA 1998-1999

      In toata aceasta perioada de succes nume importante de antrenori au luat loc pe banca tehnica, Nevio Scala fiind cel mai de succes dintre ele, practic acesta turnand fundatia, tot el continuand constructia acestei echipe. Au urmat apoi in acei ani de glorie, Carlo Ancelotti (96-98), Alberto Malesani (98-01) si Ariggo Sachi pentru o scurta perioada in 2001 (Sacchi mai antrenase Parma in perioada 85-87).
      Cauzele care au dus la situatia dezastruoasa in care se afla clubul la momentul actual sunt multe si nu mi-am propus sa le discut in acest articol, in care am vrut doar sa prezint anii frumosi ai cruciatilor in prim planul fotbalului european.. Timp de 10 ani Parma a fost una dintre cele mai bune si mai constante formatii de pe batranul continent, castigand patru trofee europene si patru nationale, disputand si alte cateva finale. Poate clubul va reusi peste ani sa isi revina, multe alte formatii renascand din cenusa de-a lungul timpului, insa cu siguranta va fi un drum lung si anevoios, iar la performantele de odinioara ma indoiesc ca va mai putea ajunge. Din Parma a ramas doar istoria, una  poate cam scurta, dar frumoasa.
     
Trofeele castigate de Parma, sursa: wikipedia.

2 comentarii:

 
Blogger Templates