Subscribe:

Ads 468x60px

sâmbătă, 6 iunie 2015

Barcelona si Juventus in istoria finalelor UEFA Champions League

      Astazi Barcelona si Juventus se intalnesc in ultimul act al celei mai importante competitii din lume la nivel de club, UEFA Champions League. Un moment bun pentru a trece in revista prezentelor celor doua formatii in finalele acestei intreceri.


      Barcelona.
      Formatia catalana a disputat pana acum sapte finale UCL, reusind sa castige patru si au pierdut trei. Prima finala disputata a fost cea din 1961, cand Barcelona cu o super echipa din care faceau parte Kubala, Suarez, Kocsis, Csibor, a pierdut in fata portughezilor de la Benfica, cu scorul de 3-2. De atunci fanii blau-grana au avut de asteptat 25 de ani pana echipa lor favorita sa se mai califice intr-o finala. In sezonul 85-86, Barcelona ajunge in finala de la Sevilla impotriva Stelei, pe parcursul acelei campanii eliminand-o in sferturi chiar pe adversara de astazi Juventus Torino, dupa 1-0 pe terent propriu si 1-1 in partida din Italia. Desi pornea ca mare favorita, Barcelona pierde finala dupa penalty-uri, scor 0-2, portarul Duckadam reusind sa pareze toate loviturile excutate de jucatorii spanioli. Barcelona sparge pana la urma gheata in sezonul 1992, cand reuseste sa castige finala in fata Sampdoriei, Ronald Koeman inscriind unicul gol al partidei in minutul 112, dintr-o lovitura libera perfect executata. Sezonul 93-94 ne-o aduce din nou pe Barcelona in finala, de aceasta data adversara fiind AC Milan. Cruyff, antrenorul catalanilor la acea vreme, avea sa primeasca o lectie de fotbal din partea omologului sau de pe banca Milanului, Fabio Capello. Italienii au castigat surprinzator cu scorul de 4-0, chiar daca Barcelona avea un super atac in care straluceau Romario si Stoichkov, poate cei mai buni atacanti ai momentului in Europa. A urmat din nou o pauza de 12 ani fara ca Barca sa mai fie prezenta intr-o finala de UCL. In cele din urma, in 2006, cu Frank Rijkaard pe banca si cu un Ronaldinho intr-o forma de zile mari in acel sezon, Barcelona reusea sa triumfe in fata lui Arsenal cu scorul de 2-1 prin golurile marcate spre finalul partidei de Eto'o si Belletti. Sezoanele 2008-2009 si 2010-2011 urmau sa aduca alte doua trofee UCL in vitrina clubului catalan, sezoane care practic se confunda cu prestatiile de exceptie ale lui Messi, ajutat de Xavi si Iniesta, cei trei jucatori contribuind decisiv la marile succese din acea perioada. Ambele finale au fost castigate in fata englezilor de la Manchester United, 2-0 in finala din 2009 si 3-1 in 2011. De mentionat si numele tehnicianului Pep Guardiola, cel care a condus de pe banca formatia blau-grana in acesti ani.



      Juventus.
      Italienii de la Juventus Torino au disputat si ei tot sapte finale, insa au reusit sa castige doar doua si au pierdut cinci (cele mai multe finale pierdute, la fel ca Bayern M si Benfica Lisabona). Prima prezenta intr-o finala a avut loc in 1973, cand Batrana Doamna pierde in fata marelui Ajax, care era deja la cel de al treilea trofeu consecutiv, cu scorul de 0-1. La 10 ani distanta, Juventus se califica din nou in finala si avand in componenta 6 campioni mondiali printre care golgheterul Paolo Rossi si cel mai bun jucator al acelui moment, Michel Platini, porneste cu prima sansa in fata campioanei Germaniei de Vest, Hamburger SV. Surprinzator, Juventus pierde cu 1-0 in urma unei prestatii modeste, Magath inscriind unicul gol al partidei. Torinezii se vor revansa fata de suporteri in 1985, cand reusesc sa castige mult ravnitul trofeu depasind-o pe Liverpool cu scorul de 1-0, Platini inscriind unicul gol al partidei in minutul 58 din penalty. A fost o finala umbrita de evenimentele care au precedat partida, 39 de fani italienii decedand, iar altii 600 fiind grav raniti. Multa lume il acuza si acum pe jucatorul francez pentru felul in care s-a bucurat la marcarea golului, la fel cum multi sustin pe buna dreptate ca acea partida nu trebuia sa inceapa. In anii 90 Juventus va disputa 3 finale consecutive, 96, 97, 98, castigand-o doar pe prima, cand va trece de Ajax Amsterdam in urma loviturilor de departajare, scorul dupa 120 de minute fiind 1-1, Ravanelli inscriind pentru bianconeri. Anul urmator Batrana Doamna pierdea finala cu Borussia Dortmund pornind din nou ca mare favorita, scor 1-3, iar un an mai tarziu, in 1998 echipa care o va invinge in finala va fi Real Madrid, spaniolii reusind sa castige trofeul dupa o pauza de 32 de ani. Ultima finala jucata de Juventus a fost cea din 2003, cand Juventus este invinsa de rivala din campionat AC Milan, 2-3 in urma loviturilor de departajare, scorul dupa 120 de minute fiind 0-0. In acel sezon Juventus a trecut in sferturile competitiei de Barcelona cu scorul general de 3-2.



      Daca Barcelona va reusi sa castige partida din aceasta seara, va ajunge la cinci trofee castigate, egalandu-le astfel intr-un clasament all-time pe Liverpool si Bayern, in timp ce Juventus va ajunge la trei trofee in cazul unui succes, Manchester United si Internazionale Milano fiind echipele pe care torinezii le va egala.


   

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Blogger Templates