Subscribe:

Ads 468x60px

vineri, 19 iunie 2015

Povestea celui de al doilea titlu mondial al Squadrei Azzurra

      Pe data de 19 iunie 1938 Italia devenea prima natiune care castiga de doua ori consecutiv Campionatul Mondial de fotbal, invingand in finala Ungaria cu scorul de 4-2. Multa lume s-a simtit usurata in urma acelui triumf, vehiculandu-se varianta ca jucatorii italieni ar fi primit amenintari cu moartea din partea lui Mussolini in cazul in care nu ar fi castigat acea finala. Chiar portarul Ungariei, Antal Szabo a declarat dupa meci "Poate am primit 4 goluri, dar cel putin le-au fost salvate vietile". Intr-adevar Mussolini trimise o telegrama folosind cuvintele " vincere o morire", dar acestea au fost interpretate gresit, de fapt el dorind sa spuna, "da-ti totul" sau "da-ti ce aveti mai bun din voi".


      Squadra Azzurra castigase precedentul mondial, cel din 1934, dar din acea formatie nu se mai regasea acum decat Giuseppe Meazza si antrenorul Vittorio Pozzo, considerat de multi artizanul acelor doua triumfuri, fiind singurul selectioner din istorie dublu castigator al mondialului. Italienii si-au apropiat victoria datorita puternicei sale defensive, formatia din peninsula incasand pana la finala doar cate un gol in fiecare partida, 2-1 cu Norvegia, 3-1 cu Franta si 2-1 cu Brazilia. Organizarea lor defensiva a impresionat mai ales in partida cu Brazilia, cand au reusit sa-l anihileze pe gogheterul acelui mondial, Leonidas (7 goluri).


      Finala s-a jucat pe Stade Olympique de Colombes din Paris in fata a 60000 de spectatori. Italia a deschis scorul prin Colaussi in minutul 6, iar la pauza conducea cu 3-1, Piola si inca odata Colaussi trecandu-si numele pe lista marcatorilor. Pentru maghiari a marcat Titkos. In repriza secunda Sarosi reduce din diferenta, dar Piola in minutul 82 risipeste emotiile, iar Italia devine campioana lumii pentru a doua oara consecutiv. Umatorul titlu avea sa vina la 44 de ani distanta, 3-1 cu Germania la mondialul spaniol din 82, timp in care Squadra Azzura a mai jucat o finala, pierduta insa in fata Braziliei, 1-4 in 1970.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Blogger Templates