Subscribe:

Ads 468x60px

marți, 12 mai 2015

30 de ani de la triumful Veronei

      Exact in urma cu 30 de ani, Hellas Verona devenea matematic campioana Italiei, inainte cu o etapa de final. A fost un triumf pe undeva surprinzator, avand in vedere ca altele erau echipele favorite din acel sezon. Juventus era echipa momentului in Italia, avand in componenta jucatori ca Platini, Boniek sau Paolo Rossi, Inter cu Rummenigge, Bergomi sau Altobelli, Napoli cu Maradona proaspat transferat, sau Roma care era si ea o forta in acea perioada.


      Verona insa, avea atuurile ei, iar acestea se numeau Hans-Peter Briegel, international german de valoare transferat de la Kaiserslautern, atacantul danez Elkjaer Larsen si italienii Fanna, Di Genaro si Galderisi. Verona avea sa inceapa acel sezon ca din tun, castigand in prima etapa cu scorul de 3-1 in fata napoletanilor condusi din teren de Maradona, aflat la debut. Galben-albastrii si-au continuat partidele bune, iar in turul campionatului aveau sa mai obtina printre altele, doua rezultate albe in deplasarile de la Milano cu Inter si de pe Olimpico impotriva lui AS Roma si doua victorii extrem de importante impotriva echipelor din Torino, 2-0 pe teren propriu cu Juventus si 2-1 in deplasarea cu Torino, echipa cu care se va duela in cele din urma pentru titlul de campioana. Prima infrangere a sezonului vine chiar in ultima etapa a turului, 1-2 in deplasare cu malt mai slab cotata Avellino. La finalul primei parti a sezonului, dupa 15 etape ( Serie A era compusa din 16 echipe) podiumul arata in felul urmator: 1.Verona 22; 2.Inter 21; 3.Torino 20.


      Returul campionatului a fost unul la fel de bun, in care Verona avea sa obtina alte 21 de puncte, reusind sa castige campionatul cu un total de 43 (pe atunci se acordau 2 puncte la victorie), avand un avans de 4 puncte in fata locului secund ocupat de Torino. De remarcat din acel retur victoria de pe Friulli cu scorul de 5-3 impotriva lui Udinese, echipa care il avea in componenta pe marele Zico. Sa mentionam si faptul ca Verona a mai suferit o infrangere si in retur, pierzand pe teren propriu in fata lui Torino cu scorul de 1-2, in etapa cu numarul 25. Chiar si asa, Verona avea sa castige titlul de campioana pe 12 mai, cu o etapa inainte de final, moment in care avea 4 lungimi mai mult decat Torino. Clasamentul la finalul celor 30 de etape arata in felul urmator: 1.Verona 43; 2.Torino 39; 3.Inter 38. Cei mai importanti marcatori ai echipei au fost Galderisi cu 11 reusite, Briegel 9 si Elkjaer 8.


      Sa vedem si lotul de jucatori care au adus primul si singurul titlu din istoria clubului:
Portari: Claudio Garella, Sergio Spuri
Fundasi: Hans-Peter Briegel, Mauro Ferroni, Silvano Fontolan, Fabio Marangon, Luciano Marangon, Roberto Tricella.
Mijlocasi: Luciano Bruni, Antonio Di Gennaro, Dario Dona, Pietro Fanna, Luigi Sacchetti, Domenico Volpati
Atacanti: Elkjaer Larson, Giuseppe Galderisi, Franco Turchetta
Antrenor: Osvaldo Bagnoli


      Sezonul urmator Hellas Verona participa in Cupa Campionilor Europeni, fiind eliminata chiar de Juventus dupa 0-0 si 0-2, torinezii fiind detinatorii trofeului.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Blogger Templates