Subscribe:

Ads 468x60px

sâmbătă, 23 mai 2015

Jucatori de legenda (2): "Der Kaiser" Franz Beckenbauer

      Prima data am auzit numele Franz Beckenbauer cu ocazia Campionatului Mondial din Italia 90, aveam aproape 11 ani, era putin dupa revolutie, asa ca nu aveam de unde sa stiu prea multe despre cel care statea pe banca RFG-ului, nationala care avea sa castige acel turneu final. Cu trecerea anilor, din carti sau de la televizor, din emisiuni retrospective sau din ziarele de sport, am aflat ca Franz Beckenbauer a fost si un mare jucator, chiar foarte mare.

Desen: Roman Cenusa

      "Der Kaiser" era un fotbalist complet, avand un stil de joc elegant, era un vizionar in teren, anticipa miscarile adversarilor si avea reale calitati de lider. Apreciat pentru polivalenta sa, "Der Kaiser" a evoluat in mai multe zone ale terenului, dar s-a afirmat pe postul de libero, fiind cel care a dezvoltat si a modernizat aceasta pozitie. Celebre sunt si iesirile sale cu balonul la picior din aparare, declansand de multe ori atacuri periculoase pentru poarta adversa. A dat dovada intotdeauna de spirit de sacrificiu, fiind celebru pentru felul in care a jucat in partida din semifinale cu Italia de la mondialul mexican din 70. Avand umarul dislocat in urma unui contact dur cu un adversar, Beckenbauer a terminat partida cu bratul legat de torace cu o fasa elastica, din pacate insa Germania avea sa piarda dramatic acea partida , scor 3-4, la capatul a 120 de minute epuizante. Franz a avut o contributie importanta la succesele nationalei sale inca de tanar, la mondialul din Anglia 1966, pe cand avea 21 de ani, reusea sa marcheze de 4 ori, unul dintre goluri fiind cel al victoriei din semifinala cu Rusia. Germania pierdea finala in fata Angliei, insa castigase un mare jucator. A fost capitanul echipei nationale la succesele din 72 la Campionatul European si 74 la Campionatul Mondial, turneu la care Germania a triumfat in finala in fata Olandei lui Cruyff, jucator cu care "Der Kaiser" a dus un duel de la distanta in anii 70 pentru suprematia in fotbalul european, duel care s-a intensificat si la nivel de club, Bayern si Ajax castigand in acei ani 6 trofee ale Cupei Campionilor Europeni.

"Der Kaiser" la celebrul meci cu Italia

      Beckenbauer a imbracat tricoul echipei nationale in 103 partide si a marca 14 goluri, timp in care a castigat un titlu mondial si unul european. Cu Bayern Munchen a reusit sa castige de 5 ori titlul in Bundesliga, de 5 ori Cupa Germaniei, iar pe plan international are in palmares 3 Cupe ale Campionilor, o Cupa UEFA si un trofeu Intercontinental.  Practic, urcusul lui Bayern Munchen in fotbalul mondial se poate confunda cu numele lui Franz Beckenbauer, care avandu-i alaturi pe Sepp Maier si Gerd Muller, a reusit sa aduca primele mari succese din istoria clubului. Individual, a reusit sa castige si Balonul de Aur in doua randuri, 1972 si 1976. Spre finalul carierei se transfera la Cosmos New York, unde joaca alaturi de marele Pele, reusind sa castige de 3 ori consecutiv titlul de campion. Revine in Germania si evolueaza la Hamburg, echipa cu care mai castiga un titlul de campion al Germaniei in 1982.

Franz Beckenbauer, capitanul campioanei mondiale
      Ca antrenor a condus nationala tarii sale spre finala mondialului din Mexic in 1986 pe care a pierdut-o in fata Argentinei lui Maradona. Isi ia insa revansa in 1990 cand va castiga titlul mondial in fata aceleiasi nationale.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Blogger Templates