Subscribe:

Ads 468x60px

marți, 26 mai 2015

Ancelotti si trofeele

      E oficial, Carlo Ancelotti s-a despartit de Real Madrid. Anuntul a fost facut aseara de presedintele clubului, Florentino Perez. Era o decizie la care cam toata lumea se astepta, motivul demiterii fiind din cate se pare, numarul de trofee castigate de Ancelotti, sau , tind eu sa cred, numarul de campionate ale Spaniei castigate, adica 0. Un alt motiv ar fi si acest al doilea sezon, in care Real Madrid nu a castigat nimic.

      Dar i-a sa vedem totusi ce a castigat Carletto la Real Madrid. Un trofeu UEFA Champions League, " La Decima" cum se mai spune, trofeu asteptat timp de 12 ani de toata suflarea blanco, a castigat Supercupa Europei, Campionatul Mondial al Cluburilor si Cupa Spaniei, in total 4 trofee. Carcotasii probabil o sa spuna ca doar UCL a fost un trofeu cu adevarat important, celelalte fiind doar de consolare, fapt cu care personal nu sunt de acord. Un trofeu ramane un trofeu. Ma intorc insa la castigarea UCL si spun ca un asemenea trofeu, in fotbalul european este mult mai important decat castigarea campionatului national, in acest caz La Liga. Nici al doilea sezon a lui Ancelotti nu putem spune ca a fost unul slab in competitia suprema, avand in vedere faptul ca Real a fost totusi eliminata in semifinale, e adevarat dupa o dubla mansa cu Juventus nu prea stralucita din partea madrilenilor. Sa nu uitam ca in noul format nimeni nu a reusit sa castige UCL doi ani la rand, deci nu e un lucru iesit din comun faptul ca ai fost eliminat in semifinale, dupa ce cu un an mai inainte ai castigat trofeul. Dar trecutul de multe ori se uita, doar prezentul fiind cel care conteaza.
      Ancelotti mai are si una dintre cele mai bune rate ale victoriilor in cei doi ani petrecuti pe Bernabeu, fiind al doilea dupa Pellegri, care are un procent de 75%, Carlo 74,79%, iar pe locul 3 vine Mourinho cu 71,91%. Apropo de Mourinho, portughezul fiind precedentul antrenor pe banca Realului, acesta a castigat in cei 3 ani petrecuti aici, campionatul Spaniei, Cupa Spaniei si Supercupa Spaniei, in dreptul trofeelor continentale avand un mare 0. Sa nu uitam si faptul ca The Special One a suferit si cateva umilinte pe banca madrilenilor, cele mai concludende fiind un 0-5 cu Barcelona si acel 1-4 de la Dortmund din semifinale UCL. Acum stau si ma intreb care din cei doi are cifre mai bune, care din cei doi a obtinut trofee mai importante, iar raspunsul meu la aceasta intrebare este Ancelotti.
      E adevarat, acest al doilea sezon a fost unul ratat, un club cum e Real Madrid avand intotdeauna pretentii mari, standardele fiind foarte ridicate, an de an obiectivele fiind trofeele, iar in dreptul lui 2014-2015 nu avem ce sa trecem. Ancelotti a gresit poate in gestionarea lotului, folosind fara limita pe unii dintre jucatori, iar pe altii nu i-a jucat aproape deloc, pe acest fond aparand desele accidentari si mai ales oboseala din finalul sezonului, cand Real Madrid a dat impresia ca nu mai poate, pentru ca daca aruncam o privire la prima parte a sezonului, echipa a avut evolutii excelente. Totusi, ca un simplu microbist, care priveste lucrurile din exterior, tind sa cred ca Ancelotti nu e singurul vinovat de rezultatele obtinute in acest sezon, cauzele fiind multiple. I s-a mai reprosat repetatele infrangeri cu Atletico, sa nu uitam insa ca Real Madrid a castigat acest derby in cele mai importante momente, in finala de la Lisabona si in acest an in sferturile UCL.

      Aruncand o privire peste performantele lui Ancelotti am observat ca nu este chiar un expert in a castiga titluri nationale, descurcandu-se mult mai bine la cele europene. Dupa cum se stie, este antrenorul cu cele mai multe trofee UCL castigate (3), la fel ca si Bob Paisley, dar italianul mai are si o finala pierduta, ceea ce il face cel mai galonat antrenor din istoria competitiei. E adevarat, are si 3 titluri nationale, cu AC Milan, Chelsea si PSG, dar dati-mi voie sa cred ca UCL este mai greu de castigat decat un titlu national, mai ales cum este cel al Frantei de exemplu, in conditiile in care la PSG s-a facut investitii masive in lotul de jucatori. In schimb, cu AC Milan de exemplu a castigat doar o data Serie A in 8 ani petrecuti acolo. Concluzia ar fi ca Ancelotti iti castiga mai degraba un trofeu european, decat unul national, iar avand in vedere ca Real Madrid isi dorea enorm de mult "La Decima", italianul si-a cam facut datoria.
      Ramane de vazut cine il va inlocui pe italian, dar va fi greu de gasit un tehnician de valoarea, experienta si talentul acestuia de a tine in frau un vestiar plin de vedete, stiindu-se faptul ca Ancelotti se apropie foarte mult de jucatori, reusind sa ii aiba aproape.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Blogger Templates