Subscribe:

Ads 468x60px

sâmbătă, 12 aprilie 2014

Sfarsit de ciclu la Barcelona ???


      Se vorbeste tot mai mult de sfarsitul unui ciclu la Barcelona. Ultimuls esec, eliminarea din UCL in faza sferturilor pare sa confirme acest lucru.



      De la plecarea lui Guardiola Barcelona este vizibil pe o panta descendenta. Chiar daca in sezonul precedent cu Tito Vilanova pe banca Barcelona a reusit sa castige La Liga, s-au putut observa inca de atunci sincope in jocul Barcelonei, partida de la Milano, din optimile UCL scor 0-2, fiind cel mai bun exemplu. Totul a trecut dupa partida retur cand Barcelona a castigat clar cu 4-0 si dupa ce a trecut in sferturi de PSG cu ceva emotii s-a calificat in semifinale. Problemele mari s-au vazut insa in dubla cu Bayern Munchen, cand catalanii au pierdut clar cu scorul general de 0-7, in aceasta dubla observandu-se si dependenta de Messi. Barcelona a castigat titlul in fata marii rivale Real Madrid si se parea ca greul a trecut, iar echipa catalana o sa-si revina. A urmat transferul lui Neymar, dar brazilianul nu a rezolvat problemele din jocul Barcelonei.

      Daca sezonul precedent a reusit sa aiba un parcurs bun in La Liga, in acest sezon Barcelona a avut multe meciuri modeste, avand deja 4 infrangeri dupa 32 de etape, fiind la un punct de liderul Atletico, in timp ce sezonul trecut l-a incheiat cu doar doua infrangeri suferite si 15 puncte avans fata de locul secund. Nici in UCL Barcelona nu a excelat. In faza grupelor nu a avut probleme mari, suferind insa o infrangere la Amsterdam, in fata lui Ajax, insa era deja calificata. In optimi Barcelona da piept cu Manchester City, la ora meciului englezii fiind vazuti favoriti, datorita formei bune care o traversau. Barcelona reuseste o partida buna in Albion si castiga cu scorul de 2-0. In retur meciul a fost mult mai echilibrat, dar catalanii inving din nou scor 2-1 si discutiile legate de sfarsitul unui ciclu pareau exagerate. A venit insa partida din sferturi cu Atletico. Prima partida disputata pe Nou Camp a aratat din nou ca Barcelona are probleme. Prima repriza a fost una modesta pentru catalani, pana la pauza niciuna dintre formatii nereusind sa marcheze. In repriza secunda Atletico a deschis scorul doar din acel moment Barcelona incepand sa joace si sa-si creeze ocazii la poarta adversa. Pana la urma Neymar a egalat pentru Barcelona, readucand sperantele in tabara catalana. Returul insa a fost unul in urma caruia nimeni nu poate nega faptul ca Barcelona are reale probleme. Pe langa faptul ca a pierdut partida si implicit calificarea, Barcelona a practicat un joc modest, dominand steril partida si nereusind sa-si creeze decat doua ocazii clare de gol. Mai mult de atat, defensiva a fost la pamant, madrilenii avand cel 6-7 ocazii clare de a marca. Nicioadata in ultimii ani nu am vazut o Barcelona atat de slaba, de apatica, lipsita de motivatie si de inspiratie. La fel si Messi, cel de la care se astepta sa schimbe soarta partidei, a fost aproape inexistent.

      Care sunt cauzele care au dus Barcelona aici? Imi permit ca o parere personala sa enumar cateva. Cred ca una din principalele cauze este dependenta de Messi. Cand argentinianul face o partida slaba, la fel e si evolutia Barcelonei. Cum acest sezon in care a fost si accidentat, Messi a oscilat in evolutii, nici Barcelona nu a evoluat la cel mai ridicat potential. O alta cauza cred ca este defensiva, dupa parerea mea una destul de slaba. Cum Puyol a evoluat foarte putin, iar Mascherano este practic o improvizatie este de inteles de ce Barcelona incepe sa aiba probleme in aparare. Cand atacul isi facea datoria, aceste slabiciuni nu se vedeau, dar in partida cu Atletico au fost evidente carentele din linia defensiva, mai ales ca in partida tur s-a accidentat si Pique, care tot ca o parere personala nu mai e de Barcelona. Lipsa unui numar 9 poate fi o alta cauza a jocului tot mai slab al Barcelonei. In era Guardiola altcumva stateau lucrurile, Messi reusind sa castige meciurile de unul singur, dar in acest moment Barcelona nu mai prea are alternative in atac. In semifinala cu Atletico cred ca s-a vazut ca Barcelona a gresit renuntand la David Villa, acesta reusind mai ales in retur o partida excelenta. Pe Tata Martino l-am lasat la urma. Mie mi se pare un antrenor care nu are valoare de Barcelona, un antrenor previzibil, care nu surprinde cu nimic, jocul Barcelonei fiind deja usor de citit de cam toti adversarii. In timpul meciurilor, nu vad vreo schimbare inspirata, o schimbare menita sa surprinda, sau sa schimbe ceva in jocul echipei in momentele dificile. Ca sa nu vorbesc doar de Messi dintre jucatori, as mai spune ca nici Xavi si Iniesta nu mai joaca la nivelul la care o faceau pe vremea lui Pep, nici Fabregas nu mi se pare ca are un joc extraordinar in ultimul timp si nici Neymar, Sanchez sau Pedro nu par capabili sa rezolve probleme din ofensiva cand Messi nu e in forma.

      Cred ca e momentul ca Barcelona sa inceapa reconstructia si sa sacrifice un sezon. Pentru ca daca nu incepe repede, probabil va sacrifica mai multe. Probabil ar trebui adus in primul rand un antrenor de valoare si foate important cred eu, un antrenor care sa stie ce inseamna fotbalul european. Ar mai trebui neaparat adusi jucatori care sa rezolve problemele din defensiva. David Luiz, Hummels, Thiago Silva, Skrtel fiind dupa parerea mea cateva nume care ar putea evolua fara probleme la Barcelona. Raman la parerea ca banii cheltuiti cu aducerea lui Neymar, se puteau folosi pentru aducerea cel putin a unui fundas central de valoare.  Ar mai trebui adus dupa parerea mea si un numar 9. Cred ca Barcelona ar trebui sa reinceapa sa joace cu un varf autentic care sa se bata cu fundasii adversi, in genul de meciuri cum a fost cel cu Atletico avand neaparata nevoie de un astfle de jucator.
     Barcelona se mai lupta in acest sezonpentru doua trofee, La Liga si Cupa Spaniei, dar daca nu se schimba ceva in jocul echipei, risca sa le piarda pe amandoua.





0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Blogger Templates